Endometriozis (Çikolata Kisti)

Endometriozis, rahim zarına (endometriyum) benzer dokunun, rahimin dışında bir bölgede , (sıklıkla yumurtalıklar, fallop tüpleri veya pelvisteki diğer organlar gibi) büyüdüğü bir durumdur. Bu doku iltihaplanmaya, ağrıya ve skar dokusu oluşumuna neden olabilir ve ayrıca hamile kalma şansını da olumsuz etkileyebilir. Endometriozis, üreme çağındaki her 10 kadından tahminen birini etkiler. 

Endometriozisin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, adet kanının fallop tüplerinden geriye doğru akışından (geriye dönük adet görme olarak bilinir) veya endometriyal hücrelerin kan dolaşımı veya lenfatik sistem yoluyla yayılmasından kaynaklandığına inanılmaktadır. Endometriozis gelişimine katkıda bulunabilecek diğer faktörler arasında hormonal dengesizlikler, bağışıklık sistemi disfonksiyonu ve genetik yatkınlık yer alır.

Endometriozisin en yaygın semptomu şiddetli olabilen ve adet, yumurtlama veya cinsel ilişki sırasında ortaya çıkabilen pelvik ağrıdır. Diğer semptomlar arasında ağır veya düzensiz adet dönemleri, kısırlık ve şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi mide-bağırsak yakınmaları yer alabilir. 

Endometriozis tanısı jinekolojik muayene, ultrasonografi veya MR (manyetik rezonans görüntüleme) gibi görüntüleme testlerini ve bazı durumlarda da anormal dokuyu görmek ve biyopsi yapmak için laparoskopik cerrahiyi içerir. Endometriozis için tedavi seçenekleri yakınmaların şiddetine ve kadının hamilelik isteyip istemediğine bağlıdır. Hafif ila orta derecede yakınmaları olanlar için, nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) gibi ağrı kesici ilaçlar veya hormonal tedaviler (doğum kontrol hapları veya progestin gibi) önerilebilir. Daha ciddi vakalarda, endometriozis içeren dokuları çıkarıp karın içi anatomiyi düzeltmek veya artık hamilelik istemeyen veya menopozdaki hastalarda rahim ve yumurtalıkların alınması gibi cerrahi yöntemler tercih edilebilir. 

Endometriozis, bir kadının yaşam kalitesi ve doğurganlığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Hamile kalmak isteyen endometriozisli kadınlarda daha çok tüp bebek tedavileri gibi yöntemler tercih edilir. 

Sonuç olarak, endometriozis, rahmin iç yüzeyine benzer dokunun rahmin dışında büyüyerek ağrıya ve potansiyel infertiliteye (kısırlığa) neden olduğu yaygın bir durumdur. Teşhis olarak pelvik muayenelerin, görüntüleme testlerinin ve bazı durumlarda laparoskopik cerrahinin bir kombinasyonunu içerir. Tedavi seçenekleri bulguların ciddiyetine ve kadının gebelik isteğine bağlıdır ve ağrı kesici ilaçlar, hormonal tedaviler veya ameliyatı içerebilir. Hamile kalmak isteyen endometriozisli kadınlar, en uygun tedavi seçeneklerini ve bakım planını belirlemek için üreme tıbbı konusunda uzman bir doktora danışmalıdır. 

RANDEVU ALIN