Servikal Kanser (Rahim Ağzı Kanseri)

Rahim ağzı kanseri, rahmin vajinaya bağlanan alt kısmı olan rahim ağzındaki (serviks) hücrelerde gelişen bir kanser türüdür. Bu kanser türüne rahim ağzında anormal hücre büyümesine neden olabilen cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan insan papilloma virüsü (HPV) neden olur. Rahim ağzı kanseri, dünya çapında kadınlarda en yaygın görülen kanser türlerinden biridir ve gelişmekte olan ülkelerde kanserden ölümlerin önde gelen nedenlerinden biridir.  

Rahim ağzı kanserinin erken evreleri herhangi bir belirti vermeyebilir, bu nedenle Pap smear ve HPV testleri gibi düzenli taramalar erken teşhis için önemlidir. 

Hastalığın belirtileri, vajinal akıntı, adet dönemleri arasında, cinsel ilişki sonrası veya menopozdan sonra kanama, veya cinsel ilişki sırasında ağrı veya ileri evrelerinde kronik karın ağrısı olabilir. 

Rahim ağzı kanseri erken teşhis edilirse yüksek oranda tedavi edilebilir ve iyileşme şansı yüksek bir hastalıktır.

Rahim ağzı kanseri tedavisi, kanserin evresine bağlıdır ve cerrahi, radyasyon tedavisi, kemoterapi veya bu tedavilerin bir kombinasyonunu içerebilir. Bazı durumlarda rahmin alınması anlamına gelen histerektomi gerekebilir.

Rahim ağzı kanseri söz konusu olduğunda önleme önemlidir. HPV aşısı, rahim ağzı kanseri vakalarının çoğuna neden olan HPV alttiplerine ayrıca anal ve gırtlak kanseri gibi diğer kanserlere karşı koruma sağlayabilir. Aşı, 11 ila 12 yaş arasındaki kız ve erkek çocuklara, ayrıca 26 yaşına kadar genç kadınlara ve 21 yaşına kadar genç erkeklere önerilir. Sonuç olarak rahim ağzı kanseri önlenebilen ve tedavi edilebilen ciddi bir hastalıktır. Pap smear ve HPV testleri gibi düzenli taramalar erken teşhis için önemlidir ve HPV aşısı çoğu rahim ağzı kanseri vakasına neden olan HPV alttiplerine karşı koruma sağlayabilir. Uygun önleme ve tedavi ile rahim ağzı kanserinin seyri genellikle olumludur.  

RANDEVU ALIN