Doğumsal Rahim Anomalileri

Doğumsal Rahim anomalileri rahimin doğuştan görülen yapısal anormallikleridir. Bu anomaliler rahimi ortadan ikiye bölen bir septum (perde), çift rahim, yarım şekilli rahim veya rahimin rahim ağzı ve vagina ile ilişkili bağlantılarında sorunlar şeklindeki gibi çok farklı durumlarda olabilmektedir. Bazı durumlarda hastalarda böbrekler ile ilgili anormallikler de görülebilir. Konjenital uterin anomalileri olan birçok kadın hamile kalabilirken, bazılarında da infertilite (kısırlık), düşük, erken doğum ve diğer gebelik komplikasyonları riski artabilir. 

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç doğumsal rahim anomalisi türü vardır: 

Uterin septum: Bu, en yaygın doğumsal rahim anomalisi türüdür ve rahim içinde bir bölme duvarı (septum) ile karakterizedir. 

Unicornuate uterus: Bu, uterusun bir tarafının tam olarak gelişmediği ve daha küçük bir uterusa neden olduğu nadir bir rahim anomalisidir. 

Bikornuat uterus: Bu anomali, uterusun tek bir boşluk yerine iki boşluklu olarak geliştiği zaman ortaya çıkar.

Didelphic uterus: Bu anomali, uterus rahim ağzı (serviks) dahil tamamen iki ayrı boşluğa dönüştüğünde ortaya çıkar.

Doğuştan rahim anomalilerinin teşhisi tipik olarak ultrason, MRI veya histerosalpingogram (HSG) gibi görüntüleme testlerini içerir. Tedavi seçenekleri, anomalinin tipine ve ciddiyetine ve ayrıca kadının gebelik isteğinegöre değişebilir. Bazı durumlarda herhangi bir tedavi gerekli değildir, diğerlerinde ise anomaliyi düzeltmek veya uterus içindeki herhangi bir septayı çıkarmak için ameliyat önerilebilir. 

Konjenital uterin anomalileri olan kadınlar, kısırlık, düşük, erken doğum ve fetal malprezentasyon (makat geliş gibi) dahil olmak üzere bir dizi üreme güçlüğü yaşayabilirler. Bununla birlikte, bu anomalilere sahip birçok kadın, uygun yönetim ve izleme ile hamile kalabilir ve doğum yapabilir. 

Doğuştan rahim anomalisi olan ve hamilelik isteyen kadınlar, en uygun tedavi seçenekleri ve bakım planı konusunda kendilerine rehberlik verebilecek üreme tıbbı konusunda uzman bir doktora danışmalıdırlar. 

RANDEVU ALIN